La diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposta per instar al Consell a elaborar i crear un pla per a l’establiment progressiu d’una xarxa de Centres de Referència al País Valencià per a persones sordcegues, en funció de les necessitats geogràfiques de cada província.

 

Segons ha explicat Ortega, “estos Centres de Referència han de garantir l’atenció a les necessitats d’estes persones mitjançant dos usos principals: per una banda, ser centre de dia que incloga programes ocupacionals, programes per a l’aprenentatge d’autonomia personal, assistència de psicòlegs i treballadors socials, ajuda i assessorament legal; i d’altra banda, ser també residència per a la tercera edat sordcega. Per això és necessari que des del Consell es treballe en elaborar un cens sobre la població sordcega del País Valencià per conéixer el nombre de persones, els recursos dels quals disposen i les necessitats que presenten, amb l’objectiu d’elaborar un pla per a resoldre-les”.

 

“La sordceguesa té unes necessitats afegides i diferents més enllà de les que tenen les persones cegues o les persones sordes. El fet de tindre dues deficiències sensorials multiplica i intensifica l’impacte de cadascuna creant una situació de dependència severa que és única i que requereix de recursos més específics. Les persones sordcegues han d’enfrontar-se al llarg de la seua vida a múltiples obstacles per a la realització de les seues activitats diàries i l’exercici dels seus drets”.

 

“I un dels principals entrebancs és la invisibilitat de la societat cap a ells i elles, cap a les seues capacitats i les seues necessitats. A més, les persones sordcegues es troben amb una enorme dificultat psicològica per assumir la seua situació, per empoderar-se i adquirir autonomia personal. En aquest sentit, el suport familiar i dels familiars cuidadors és fonamental però també es necessita suport psicològic. Des de Compromís considerem que és molt important desenvolupar campanyes de visibilització, información i suport, tant a les persones sordcegues com als seus familiars i cuidadors”.

 

“Així mateix, cal incrementar les subvencions i ajudes per a la formació i contractació de guies intèrprets, psicòlegs i treballadors socials als quals puguen accedir tant les associacions com aquells centres públics pertanyents a la Generalitat que ho requerisquen; així com crear ajudes per a la formació del voluntariat que treballa tant en associacions com als centres públics de la Generalitat en l’assistència i acompanyament de persones sordcegues. Tot això amb la finalitat de donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.