Ortega: “És una mesura necessària per proporcionar ajuda a la població més vulnerable i que més ho necessita”

 

 

La diputada de Compromís a les Corts i alcaldessa de Carlet, Mª Josep Ortega, ha presentat una iniciativa per instar al Consell a prendre les mesures necessàries, amb coordinació entre la concessionària Ribera Salud i la Conselleria de Sanitat, per a ampliar la jornada laboral a jornada completa de la treballadora social del Centre de Salut Integrat de Carlet, així com per a dotar a la zona bàsica de Benifaió d’un altre treballador o treballadora social amb jornada completa.

 

Segons Ortega, “el Centre de Salut Integrat de Carlet dóna cobertura a la població de la zona bàsica 9 del Departament de Salut de la Ribera, que comprén els municipis de Carlet, Benimodo, Alfarp, Llombai i Catadau. Fins octubre de l’any 2014, aquest centre comptava amb una treballadora social a temps complet per a atendre a tota aquesta població. No obstant això, amb les retallades als serveis públics es va suspendre la jornada completa de la treballadora social per reduir-la a 21 hores setmanals”.

 

“Així, actualment la consulta es duu a terme dos dies al matí durant quatre hores i mitja, i un dia a la setmana durant set hores amb una mitjana d’atenció per cada cita de 15 minuts. A més, l’atenció de la treballadora social ha de compartir-se amb el servei que presta en la població de Benifaió a la seua zona bàsica de salut”.

 

“Considerem que la figura de treballador o treballadora social suposa una millora dels serveis d’atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat social, com que des de l’àrea sanitària es detecten situacions de risc als usuaris i s’apliquen les mesures de protecció pertinents amb el coneixement dels recursos més adequats”, ha explicat Ortega.

 

“El tipus d’activitat que aquests professionals duen a terme és principalment l’atenció a demanda de la població, per derivació d’altres professionals del seu centre de salut de la zona bàsica i/o derivació dels serveis socials generals. A més, s’atenen casos derivats de la Unitat de Salut Mental, ja que aquesta unitat no disposa de treballadora social, tal com estableix el Pla de la Direcció de Salut Mental del País Valencià”.

 

“Així,  la treballadora social que hi ha a Carlet ha de realitzar, durant gran part del seu temps d’atenció, activitats administratives que li lleven temps del qual disposa per a la realització d’altres activitats com a intervencions comunitàries o participació en els consells de salut local de la zona, la coordinació amb els recursos de la zona bàsica i les visites domiciliàries per poder fer una valoració integral de la situació soci-familiar dels casos. Des de Compromís som conscients que tindre la treballadora social a jornada completa és necessari per a proporcionar ajuda a la població més vulnerable i que més ho necessita”, ha conclòs Mª Josep Ortega.