Benvolgut Rajoy:

Sé que li sorprendrà rebre una carta des de Castelló. És comprensible, perquè no n’està acostumat. Sóc ben conscient que ni Barrachina, ni Clavell, ni Fabra (Alberto), ni Salomé Pradas ni Altava volen mai importunar-lo amb reivindicacions ni exigències. Per a què? De fet els senadors i diputats del PP a Madrid són tan considerats que ni tan sols han volgut marejar-lo ara que vosté ha castigat tots els valencians posant-nos a la cua de la inversió a tot l’Estat. Els seus són així d’educats. Són tan ‘majos’, els seus, que ni tan sols Javier Moliner –líder ara quasi beatificat per anunciar una presumpta retirada- el va voler molestar fa pocs mesos amb una moció en què Diputació reclamara més inversions. Faltaria més! Vosté ja té prou preocupacions al cap, amb tot això de la citació dels jutjats pel Gürtel, o amb l’esclat del cas Lezo, o els casos Taula, Púnica… com per preocupar-se per una província de ‘perifèria’, no?

Potser li sorprèn que li escriguen des d’ací perquè no deu conèixer massa bé Castelló. O almenys no tan bé com el seu antecessor al PP, que acostumava a jugar a padel en Platgetes d’Orpesa. Aznar almenys sabia que la mar està ací, i no en Barajas, tot i que també va frenar el Corredor Mediterrani. Clar, vosté és més de visites de rampa i fuig, no? Per això aprofite per recordar-li que Castelló segueix existint quan passen les eleccions. Li seré franca, però no s’ofenga: de les últimes aparicions llampec seues a Castelló, he d’admetre que no vaig tindre ni ganes ni temps per assistir. No sóc votant del seu partit, ni ho seré. Ho admet. No és res personal, no s’enfade, però tinc un altre Compromís. Per això vaig considerar inapropiada la visita que va fer en maig de 2009 per donar suport al ‘ciudadano ejemplar’ Carlos Fabra. I també per això sé que m’haguera sentit fora de lloc en la seua següent aparició per ací, al 2013, en la convenció popular de Peníscola. Massa imputats per al meu gust. Més de cent càrrecs públics del seu partit investigats era massa per mi. Però clar, vostè d’això no tindrà ganes de parlar, no? És millor no remoure fotos de tanta poma podrida que ara està a Picassent, tat?

Però no el vull molestar amb cavil·lacions, senyor president. Ni vull donar peu a malentesos. Aniré al gra, i no es preocupe que no li escric per importunar-lo exigint-li diners per la nostra terra. Això ja ho farem des de Compromís amb esmenes als pressupostos. Per desgràcia, tinc clar que no ens donarà ni un euro de més perquè ja li ha deixat vosté prou clar a Bonig, i a Barrachina que estiguen calladets si no volen acabar defenestrats com el de Ciudadanos, no?

I si no sóc del PP ni vull demanar-li diners, per què li escric?, es preguntarà vostè. Doncs ho faig perquè m’agradaria saber per què maltracta Castelló. Què li hem fet, nosaltres? I com vull donar-li l’oportunitat perquè s’explique bé, li formule ara la pregunta i així ens podrà respondre d’ací dos anys, en la pròxima visita electoral. Serà vostè tan amable i valent com per explicar, ací a Castelló, per què ens margina als PGE? Supose que per fer-ho necessitarà tanta fortalesa com la que vosté li desitjava a Bàrcenas per wattsap. Però vostè es valent. Ho sé. Està massa experimentat en escorcolls policials a Gènova i detencions al seu voltant. I això enforteix, tat?

Voldria saber si li hem fet algun lleig. Ens castiga per què molts han deixat de votar-lo? És possible que siga una estratègia de càstig per recuperar el vot popular? Si és així, jo no l’entenc, però vostè, d’estratègia en sap més…

Potser espera recuperar majories de nou negant-nos les inversions que sempre ens ha negat: allargant els peatges de l’AP-7; condemnant-nos a no tindre trens de Rodalia al Maestrat; enganyant nos amb anuncis d’inversió a la costa, que no arriben; oferint-nos un tren d’alta velocitat que no ho és; estafant-nos amb el tercer carril, mentre tots els valencians li reclamem la doble plataforma; emportant-se a Madrid inversions per un Corredor Mediterrani que vosté i Susanna Diaz volen fer per l’interior; augmentant els retards en Rodalia cap a València; interrompent el tren del Palància cap a Aragó; no acabant l’autovía A-7 cap a Catalunya. Però de veres pensa vosté que recuperarà majories a Castelló convertint les nostres comarques en una illa sense connexions? S’ho creu de veres?. Sí, sí, ja sé que en el passat sí que va aconseguir majories sense inversions. Potser per això pensa que si segueix escanyant-nos acaba per recuperar els vots.

Personalment crec que s’enganya, també per desconeixement, clar. Perquè segurament no sap que per ací, per esta terra on no vol fer inversions, les coses semblen haver canviat. És possible que el plasma no li ha deixat vore, però ja un parell d’anys que els castellonencs s’han cansat d’ofrenar per a res. Ara ja no preguem, ara exigim el que és just. Però clar, és possible que m’enganye. Tampoc pensava que vosté acabaria sent president gràcies al ‘no és sí’. Siga com siga, sé que per contestar d’ací dos anys la meua pregunta davant els castellonencs, a més de sort judicial, necessitarà vosté valentia. Per això, li desitge fortalesa suficient perquè done la cara. SÉ FUERTE, MARIANO

PD:

Supose que, amb tot el que he escrit anteriorment, entendrà vostè que donem suport a qualsevol iniciativa que vulga acabar amb el seu govern, incloses mocions de censura…

(Article d’opinió de la diputada de Compromís a les Corts, Belén Bachero, publicat originalment a Vilaweb)