La diputada de Compromís a les Corts, Belén Bachero, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Govern central a modificar l’article 578.2 del Codi Penal i també a derogar la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com Llei Mordassa, “en defensa de la llibertat d’expressió i de la resta de drets fonamentals que estan vulnerant-se”.

 

Segons Bachero, “aquesta llei, juntament amb l’última reforma del Codi Penal, permeten injustícies com la recent condemna a presó i inhabilitació de la jove tuitera de Múrcia, Cassandra Vera, pels seus tuits sobre Carrero Blanco. A més a més, en els últims dos anys 95 persones han sigut detingudes acusades de fer apologia del terrorisme, una tendència que alarma i preocupa a organitzacions com Amnistia Internacional”.

 

“Precisament Amnistia, al seu informe anual de febrer del 2016, va manifestar que la definició tan vaga de terrorisme pot restringir ‘desproporcionadament’ el dret d’expressió. També ho van advertir el 2015 cinc relators de drets humans de les Nacions Unides, quan començaren a debatre’s les reformes del Codi Penal i la Llei de Seguretat Ciutadana”.

 

“Des de Compromís considerem que la definició dels delictes de terrorisme i les disposicions relatives a la criminalització dels actes d’incitació i enaltiment o justificació del terrorisme són excessivament àmplies i imprecises. Açò podria criminalitzar conductes sense ser constitutives de terrorisme, i restringir així l’exercici de la llibertat d’expressió”.

 

“En este sentit, cal recordar que s’han augmentat les penes per aquests delictes d’un a tres anys, la qual cosa implica que siguen més fàcils les detencions, els ingressos en presó provisional i, sobre tot, el risc que el terrorisme s’instrumentalitze políticament”, ha conclòs la diputada Belén Bachero.