La diputada de Compromís a les Corts, Marian Campello, ha presentat una proposta per tal que el Consell estudie la possibilitat d’avançar l’edat d’inici de les mamografies en dones als 40 anys, en casos de risc genètic o amb antecedents familiars, per tal de previndre el càncer de mama.

 

Segons Campello, “el Programa per a la Prevenció del Càncer de Mama de la Conselleria de Sanitat ha detectat al nostre territori, com a cinquena causa de mort global i la primera entre dones de 35 a 55 anys, el càncer de mama com a tumor més freqüent entre les dones valencianes. A més a més, en l’Estat espanyol aquesta malaltia és la primera causa de mort tumoral i primera causa de mort absoluta entre les dones de 35 a 45 anys”.

 

“Mentre al País Valencià les revisions es fan a partir dels 45 anys, en altres comunitats autònomes s’inicien més tard, als 50 anys. Uns escenaris, tant el valencià com el de la resta de territoris, front als quals els experts ja estan alertant per descuidar les franges d’edat més joves, on es percep un major increment de la incidència dels casos de càncer de mama”.

 

“Actualment prop del 20% dels tumors de mama es produeixen en dones amb una edat inferior als 45 anys. Malgrat no haver un consens en l’edat idònia per iniciar estes proves sobre dones asimptomàtiques, si que hi ha més unitat de criteri sobre la franja d’edat a tractar, entre els 40 i els 50 anys. I és sobre aquesta franja poblacional sobre la qual considerem que s’ha de posar una especial atenció, així com també posar el focus sobre les dones amb condicionants genètics especials”.

 

“Igualment també és important introduir i insistir en campanyes de sensibilització per al foment de l’auto exploració, campanyes destinades a dones joves, dins del Pla per a la Prevenció de Càncer de Mama de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública”, ha conclòs Marian Campello.