La diputada de Compromís en les Corts, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposició no de llei per tal que el parlament valencià inste el Consell a sol·licitar al Govern de l’Estat que inicie tots els tràmits per a la cessió a la Generalitat Valenciana de l’antic Convent de Predicadors, ara conegut com Convent de Sant Domènec, situat a la ciutat de València, i així que s’incorpore al patrimoni públic valencià.

 

L’antic Convent de Predicadors és un dels monuments amb major interès històric i artístic de la ciutat. El complex, la primera pedra del qual va ser col·locada pel rei Jaume I l’any 1239, va ser seu de l’Orde de Predicadors, i entre els seus murs van viure, entre d’altres, sant Vicent Ferrer i sant Lluís Bertran. A més a més, l’edifici també va tindre una notable transcendència política per haver acollit en diverses ocasions les sessions de les Corts Valencianes forals.

 

Segons Ortega, “va ser declarat “Monument Històric-Artístic Nacional” el 1931 i, des d’aleshores, ha estat present en tots els inventaris del patrimoni cultural valencià, que li atorguen la màxima protecció i que limiten les actuacions que es poden fer en l’edifici”. El conjunt d’edificis supera els 10.000 metres quadrats de planta, i inclou elements d’especial interès com el Claustre Major, un dels més destacats de l’arquitectura gòtica valenciana; l’Aula Capitular; la Capella dels Reis, del segle XV; el Refectori o la capella de Sant Vicent Ferrer. Aquesta última, la construcció de la qual també es va iniciar al segle XV, va ser profundament reformada al XVIII.

 

“Precisament, fa unes setmanes s’ha sabut que la capella de Sant Vicent Ferrer ha patit una agressió en ser repintats amb purpurina els seus daurats originals, i que els estucs han estat pintats amb pintura plàstica. També s’ha arrencat el sagrari de l’altar major amb total impunitat. Un atemptat al que hi ha que sumar el fet que fa uns anys va desaparèixer una talla de Sant Josep, obra d’Ignasi Vergara, que segueix desapareguda i sense que s’haja presentat la pertinent denúncia”, ha explicat la diputada.

 

“Aquest menyspreu al nostre patrimoni és inadmissible pel que suposen les agressions patides, per la desaparició d’obres d’art que albergava la capella i per l’ús restringit que se li dóna a un dels espais més emblemàtics del poble valencià, ja que el caràcter de Bé d’Interès Cultural de l’edifici obliga a la seua apertura durant, al menys, quatre dies cada mes (48 dies l’any), tant en la legislació valenciana com en l’espanyola. I això no es compleix perquè des de 2014 hi ha dos dies de portes obertes cada any on l’exèrcit aprofita per fer tot tipus de propaganda i apologia militar”.

 

“Per tot això, volem que l’Estat espanyol cedisca al patrimoni valencià el Convent de Predicadors i que, a més a més, el Govern central investigue els fets perpetrats a la capella de Sant Vicent Ferrer i que localitze la talla desapareguda per a retornar-la al seu lloc. És necessari que els responsables de Patrimoni facen un informe per saber si han desaparegut més obres d’art i iniciar les accions pertinents. I, d’altra banda, una vegada s’haja recuperat l’ús públic i desmilitaritzat del Convent de Sant Domènec, s’ha de donar a conèixer a la ciutadania, garantint-li el seu accés, com un dels béns més importants del patrimoni valencià”, ha conclòs la diputada i alcaldessa de Carlet, Mª Josep Ortega.