La diputada de Compromís i Alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, ha portat hui al Ple de les Corts la necessitat de què la Generalitat Valenciana no renove la concessió de la gestió de l’Hospital de La Ribera i esta àrea de salut retorne a la gestió pública.

Ortega ha formulat esta qüestió a la Consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, qui ha confirmat que la concessió a Ribera Salud no serà renovada una vegada finalitze el contracte en març de 2018.

Segons ha assegurat Ortega en el Ple “la sanitat a la Ribera està gestionada actualmet pel Grup Empresarial Ribera Salut, que està format per la Companyia Nord-americana Centene Corporation i el Banc de Sabadell. Una concessió que ja va ser rescatada amb diners de tots els valencians l’any 2003, costant-nos la brometa pagar-los entre indemnització i altres qüestions, vora 69 milions d’euros”.

Després encara se li van millorar les condicions,  augmentant el pagament per habitant de 250 a 571 euros anuals (Ara ja es paguen més de 670 € per habitant de prima), se’ls va ampliar el període de concessió de 10 a 15 anys, i se li va concedir la gestió de l’atenció dels 35 Centres de Salut de l’àrea. Un manera molt estranya de premiar el fracàs en la gestió i la declarada impossibilitat de poder complir amb les clàusules de la concessió.

“El negoci –ha explicat la diputada de Compromís- els ha anat molt bé després del rescat amb diners públics: Adjudicacions de ressonàncies magnètiques en hospitals públics valencians i altres serveis a hospitals públics o expansió a Perú i altres països”.

Fins i tot la Comissió Nacional de la Competència i el Síndic de Comptes han qüestionat l’evident tracte de favor a esta empresa.

L’Organització Mundial de la Salut, el 2006, va advertir que deixar en mans del sector privat la sanitat pública acaba sent més costós, prohibitivament complex i, a vegades, va en detriment de la qualitat”. Altres informes, així ho corroboren tot i els contrainformes que les mateixes empreses difonen. El que no diuen això si, és que és a base de reduir personal i serveis o que les ressonàncies tinguen un 137% de sobrecost per la seua privatització.

“Tots els partits que estem en Les Corts ho sabem de sobra, el PP també perquè en alguns municipis han demanat acabar en les concessions sanitàries junt amb la resta de partits. Així ens hem compromés amb la ciutadania  i així ho haurem de fer”, ha conclòs Ortega.